Verkoop

Als je ons verkoopvoorstel hebt ontvangen en geaccepteerd, dan gaan we met elkaar samenwerken om de woning te verkopen.
Bij een verkoopproces van de woning komt heel veel kijken en vraagt zeker ook van jullie een investering van tijd en aandacht. Om dit goed in beeld te brengen, hebben we een stappenplan. Wanneer we het plan volgen, hebben we uiteindelijk het hele dossier compleet om de verkoop daadwerkelijk te beginnen.

Stappenplan

1. Opdracht tot Dienstverlening

Als eerste gaan we de (financiële) afspraken met elkaar vastleggen in een opdracht tot dienstverlening. Wij ontvangen graag van iedere eigenaar een kopie van een paspoort of ID bewijs Hiermee leggen wij de identiteit vast, uiteraard met gebruik van AVG.

2. Dossiervorming

Bij dossiervorming gaat het vooral om de documenten die we nodig hebben om eigenaarschap aan te tonen. We bekijken ook of er nog bijzondere voorwaarden in de akte van levering zijn opgenomen die van belang kunnen zijn bij de verkoop. Een kadastrale kaart, een bodemrapport, gemeentelijke documenten, de bestemming of voorkeursrecht, het zijn allemaal zaken die in het dossier thuishoren om de volgende eigenaar van de woning juist te kunnen informeren. Al deze documentatie slaan we op in een digitaal dossier dat we klaar zetten in het portaal van ‘jouwmakelaar’. Dit kun je ook zelf inzien en hiervoor ontvang je van ons een uitnodiging.

3. Verkoopklaar maken woning

Nadat de samenwerking een feit is, is er werk aan de winkel. De woning moet straks op zijn allerbest op de foto’s staan en we willen tijdens de bezichtigingen het mooiste van de woning laten zien. Daarom is de tijd nu gekomen om die plintjes vast te lijmen, het huis op te ruimen en schoon te maken en alle persoonlijke items zoals portretten alvast in een verhuisdoos te stoppen.

4. Whatsapp groep aanmaken

Als iedereen in het bezit is van een mobiele telefoon en hierop Whatsapp heeft staan, kunnen we een Whatsapp groep aanmaken. Door deze groep te gebruiken gedurende de verkoop kunnen we snel berichten sturen en elkaar op de hoogte houden.

5. Fotografie en woning inmeten

Samen met onze vaste fotograaf komen we de woning fotograferen. We maken een fotoreportage, een video, 360 graden opnames, soms ook nog een dronevideo buiten en we meten de woning in. Iedere woning die verkocht wordt, krijgt van ons een NEN woon meting zodat de volgende eigenaar zeker is over de grootte en het volume van de woning. Van deze metingen worden plattegronden gemaakt in een speciaal formaat die bruikbaar zijn op het Funda platform.

6. Energielabel controleren

In Nederland is het vastgelegd dat iedere woning een energielabel moet hebben en daarom is het van belang, als dat er nog niet is, om zo snel mogelijk een energielabel aan te vragen. Uiteraard kunnen wij die zorg uit handen nemen en een van onze samenwerkingspartners inschakelen.

7. Het verhaal van jouw woning

De makelaar gaat aan de hand van alle gegevens die zijn verzameld en de foto’s die zijn gemaakt het verhaal van de woning schrijven. Waar ligt het, hoe is de buurt, welke mogelijkheden biedt de woning, in welke staat is de woning? Het verhaal moet de volgende eigenaar overtuigen dat dit de woning is die alle dromen waar maakt.

8. Early bird bezichtigingen

We kunnen met elkaar afspreken dat we de woning eerst op onze sociale media en onze website aanbieden voordat we op Funda gaan. Op die manier gunnen wij de zoekers die ons volgen de eerste mogelijkheid om de woning te gaan zien.

9. Woning online

En dan is het zover, de hele wereld mag weten dat de woning te koop staat en voor welke prijs de woning kan worden gekocht. We presenteren de woning op Funda maar we creëren ook een eigen website voor de woning, zo kan deze goed gevonden worden via de zoekmachines van internet. Het webadres drukken we af op een visitekaartje dat we straks meegeven aan iedereen die interesse heeft in de woning.

10. Social media campagne

Iedere woning gaat bij ons op onze sociale media, maar misschien wil jij wel een speciale campagne opzetten (met onze hulp) waarbij we actief op zoek gaan naar de doelgroep die jouw woning zeker niet moet missen. Voor een relatief laag bedrag kunnen we al een campagne starten.

11. Bezichtigingen

De mogelijke koper heeft de woning gevonden en wil komen kijken. In samenspraak met jou besluiten we hoe we dat gaan aanpakken. Bij veel belangstelling bieden we een open huis aan of we gaan individueel op bezoek bij de woning. Natuurlijk laten we via de whatsapp groep weten hoe de bezichtigingen zijn verlopen.

12. Biedingen en onderhandelingen

En dan is daar die nieuwe eigenaar die in de woning zijn paleis ziet. Misschien zijn er nog wel meer gegadigden. Allemaal kunnen ze een bod uitbrengen via ‘Eerlijk Bieden’. Dit is een speciaal platform waar het biedingsproces transparant wordt geregistreerd. De biedingen gaan we met elkaar bespreken en als we onderhandeld en tevreden zijn, hebben we een koper.

13. Bouwkundige keuring

Een koper kan een bouwkundige keuring willen laten doen van de woning om onafhankelijk de status van de woning vast te stellen. We zorgen ervoor dat de woning door het keuringsbedrijf kan worden bezocht en het rapport wordt opgemaakt. Soms komen er zaken aan het licht die we daarna nog met elkaar moeten bespreken, maar meestal levert een keuringsrapport vooral informatie op voor de koper en heeft dit geen effect op de overeengekomen verkoopprijs.

14. Tekenen koopakte

Als we de bouwkundige keuring hebben gedaan en duidelijk hebben, is het tijd om de koopakte te gaan tekenen. In deze akte leggen we alle afspraken vast over hoe de woning verkocht wordt en tegen welke prijs. Deze akte sturen we naar de notaris van de kopers keuze zodat deze de officiële overdracht kan voorbereiden. De 3 dagen wettelijke bedenktijd van de kopers gaat nu in.

15. Financiering

Een hypotheek is vaak een vereiste om een woning te kunnen aankopen en de meeste kopers zullen hiervoor een financieringsvoorwaarde voor opnemen in de koopakte. Meestal weten zij binnen 4-6 weken of de woning gefinancierd kan worden en dan verloopt ook deze termijn. Er staat nu niets meer in de weg om de koop te laten doorgaan.

16. Champagne

Het is tijd om de champagne te gaan ontkurken want alle voorwaarden zijn verlopen en de koper zal een aantal dagen na het financieringsvoorbehoud de bankgarantie bij de notaris storten. De laatste voorwaarde is voldaan.

17. Inspectie

Ongeveer een week voordat de woning wordt overgedragen ontvang je van de notaris de leveringsakte en de nota van afrekening. Voordat de levering aktes getekend gaat worden bij de notaris, zullen we een inspectie doen bij de woning. Aan de hand van een fotoverslag maken we een rapport waarin we de staat van de woning vastleggen en de meterstanden opnemen. Zowel koper als verkoper tekenen voor deze inspectie.

18. Levering

Op naar de notaris om de aktes te gaan ondertekenen en afstand te doen van de woning. Voor sommigen een emotioneel moment. Maar het is nu toch tijd voor de volgende fase in de wooncarrière! En als je wil, helpen we je daar ook graag mee.

19. Dag van betaling

Een dag na het tekenen van de leveringsakte zal de notaris het bedrag dat op de nota van afrekening heeft gestaan die onderdeel was van de levering, storten.
Maak direct een afspraak